Visie

Passie

Hondenschool Hondenhof is ontstaan vanuit pure liefde en passie voor honden.
Hondenhof is een bedrijf met ruim 25 jaar ervaring op het gebied van hondentraining, opvoeding, gedrag en welzijn. Hondenhof is dé hondenschool van Brabant voor speuren en detectie.

Veel gedragsproblemen ontstaan omdat honden te weinig uitdaging hebben. Honden zijn van oudsher gefokt met een speciaal doel: bijvoorbeeld voor de bewaking of de jacht. Huishonden moeten vaak genoegen nemen met 2x per dag een korte wandeling. Door met je hond te gaan speuren of detectie aan te bieden biedt je hem mentale inspanning aan. Hierdoor hebben honden een uitdaging en voelen ze zich gelukkiger, zijn rustiger in huis en hebben minder last van gedragsproblemen.
En het mooie is dat het ook nog eens geweldig leuk is om samen met je hond te doen. 

 

Nieuwe inzichten

Honden trainen doe je op basis van gedegen kennis en de huidige wetenschap, wanneer de wetenschap verandert verander je mee, zo blijf je up-to-date en wordt voorkomen dat we blijven steken in achterhaalde theorieën en methodes waarin het welzijn van de hond ernstig kan worden aangetast. Er is altijd wel een oplossing om je training succesvol te maken. Dat je al 20 jaar op een bepaalde manier werkt wil niet zeggen dat het nog steeds goed is wat je doet.Een belangrijk verschil in hondentraining is de andere kijk op hoe we vroeger dachten dat honden in elkaar staken en hoe het nu werkelijk zit. Vroeger gingen we er nog vanuit dat honden wolven zijn die continue bezig zijn met de leiding over te nemen over ons en ons (honden) gezin. Elk teken van ‘zwakte’ zou de hond aangrijpen om hoger op hiërarchische ladder te komen.Gelukkig zijn deze theorieën over hoe wolven én honden leven achterhaald en is er een duidelijk onderscheid in wat een wolf is en wat een hond is. De hond is namelijk miljoenen jaren geleden gedomesticeerd en zo ontwikkeld dat hij met ons kan samenleven en werken. Hond – mens relaties zijn niet op macht of dominantie gebaseerd zoals we vroeger dachten.Maar hoe zit het nu met onze hond? Als het geen wolf is wat is het dan wel? Nou gewoon een hond… met haar eigen unieke (rastypische)eigenschappen en karakter.Wat is er nou leuker om op basis van vriendschap en wederzijds vertrouwen en respect met elkaar door het leven te gaan. Beloningsgericht trainen heeft zijn effectiviteit ruim bewezen. U wilt ook beloont worden wanneer u werkt. Voor een hond is dit niet anders. Honden die via positieve bekrachtiging worden getraind hebben veel meer plezier, zijn stabieler en hebben een hechte band met hun begeleiders. Uiteraard betekend dit niet dat er geen grenzen gesteld mogen worden, honden hebben juist behoefte aan duidelijke regels en voorspelbaarheid.Om honden en baasjes zo goed mogelijk te kunnen blijven begeleiden volg ik jaarlijks diverse lezingen, workshops of een opleiding, ook nieuwe interessante literatuur op het gebied van hondengedrag en training word op de voet gevolgd.Op de Hondenhof staan positieve samenwerking tussen mens en hond voorop. Hondenhof dé hondenschool van Brabant.

Hondenhof speuren en detectie