Speuren

Speuren is een geweldige bezigheid voor baas en hond in de natuur. Tijdens het speuren werken jullie als een team en versterk je de onderlinge band. Speuren is geschikt voor iedere hond, van groot tot klein en van jong tot oud! Het werken met zijn neus vindt hij fantastisch!
Je leert kijken naar de lichaamstaal van je hond, en ziet hoe hij helemaal in zijn element is als hij mag doen wat hij graag doet; zijn neus gebruiken!
10 minuten speuren is voor de hond veel intensiever dan een uurtje wandelen!

Kan iedere hond speuren?

Speuren kan iedere hond, ongeacht ras/kruising en leeftijd. Het is wel zo dat de ene hond het sneller oppikt dan de andere hond. Hoe eerder men begint met speuren des te beter is het. Jong geleerd is oud gedaan. 

Het is voor de hond een uitdaging om het juiste menselijke spoor te  volgen. Als handler leer je de lichaamstaal van je hond te lezen. Daarnaast leer je tijdens de lessen hoe je moet handelen bij zijpaden en kruisingen en hoe je de speurlijn het beste kunt hanteren. Ook de invloeden van verschillende weers- en omgevingomstandigheden komen aan bod.

Er bestaan diverse methodes om te speuren. Op de hondenhof werken we volgens de SIFD methode. We zijn erg enthousiast over deze methode omdat het alle positieve elementen uit zowel het praktijkspeuren, tracking als het mantrailen met elkaar combineert!

Op woensdagochtend zijn de lessen in groepsverband. 3-5 combinaties.
1 persoon loopt het spoor uit 1 team werkt het spoor uit
1 persoon blijft bij de auto’s en de rest kijkt mee met het speuren.
voordeel hiervan is dat je iedere keer een andere sporenloper hebt en van naar elkaar kijken leer je veel. Ook is er altijd een “slachtoffer” op het einde waardoor honden vaak een hogere motivatie hebben om te speuren. (Nadeel hiervan is dat je hond in de auto moet blijven wachten als de andere honden aan de beurt zijn. Als dit niet mogelijk is dan zijn de prive lessen op donderdagochtend een betere optie)
Honden werken om de beurt dus ook geschikt voor honden die niet met andere honden samen kunnen. De les duurt 1,5-2 uur. 

Op donderdagochtend zijn het privélessen van 30 minuten.  Dit zijn trackinglessen. (Zonder een persoon op het einde maar met voorwerpen op het spoor en op het einde)

Omdat je niet met andere honden samenwerkt is speuren ook zeer geschikt voor honden die moeite hebben met andere honden.
Tijdens de speurlessen werkt iedereen op zijn eigen niveau.
Je wordt altijd persoonlijk begeleid door een ervaren instructeur, deze loopt met je mee tijdens het speuren zodat je leert om de lichaamstaal van je hond te lezen. Zit hij nog op het spoor of is hij het spoor kwijt en aan het zoeken. Je mag zelf een sporenloper meebrengen naar de lessen en anders loopt de instructeur een spoor uit met een lekkere beloning op het einde van het spoor. Daarna loopt de instructeur terug naar het speurteam om deze te begeleiden over het spoor. De opbouw is in kleine stappen. In het begin maar 3-10 meter en al snel zullen de sporen langer worden, 50, 100, 200, 300 meter enz. Fanatieke cursisten kunnen ervoor kiezen om levels te halen volgens de Scent Imprint For Dogs methode.

LOCATIE: rondom Sint-Michielsgestel 
De lessen zijn individueel en op maat, voor jou en je hond.

Lessen

woensdag 8.30-10.00(VOL)
Op woensdag zijn de lessen in groepsverband. 3-5 combinaties.

1 persoon loopt het spoor.
1 team werkt het spoor uit
1 persoon blijft bij de auto’s en de rest kijkt mee met het speuren.
voordeel hiervan is dat je iedere keer een andere sporenloper hebt en van naar elkaar kijken leer je veel. Honden werken om de beurt dus ook geschikt voor honden die niet met andere honden samen kunnen. We zijn de hele ochtend op pad. Let op: je hond moet in de auto kunnen wachten als de andere honden aan de beurt zijn.

Woensdag 10.30-12.00 basiscursus detectie 5 lessen
Start 10 januari 2024 (lessen om de week)

donderdag 9.00-12.00 (VOL)
op donderdag zijn het privelessen van een half uur.

strippenkaart 5 lessen 145,00 
strippenkaart 10 lessen 275,00

Losse les
30 minuten 30,00

Basiscursus speuren 

De cursus bestaat uit 5 lessen de kosten zijn € 150,00 Start 10 januari 2024
Lessen duren van 10.30-12.00 Max 4 cursisten met hond. Tijdens de les loop je om de beurt een spoor uit, speur je met je hond, blijf je bij de auto’s of loop je mee om te kijken. Dit wisselen we af. Je hond moet dus wel alleen in de auto kunnen blijven als de andere honden aan de beurt zijn. Als dit niet kan dan is deze cursus niet geschikt.

Deze cursus is geschikt voor alle rassen van alle leeftijden (mits ze gemotiveerd zijn op voer/ speeltje). 

Op de Hondenhof kun je ervoor kiezen te werken naar een Scent Imprint For Dogs (SIFD) level certificaat