lang bericht

Praktijkspeuren
Geef je hond een droombaan, en ga samen speuren!
Speuren is een geweldige bezigheid voor baas en hond in de natuur. Tijdens het speuren werken jullie als een team en versterk je de onderlinge band. Speuren is geschikt voor iedere hond, van groot tot klein en van jong tot oud! Het werken met zijn neus vindt hij fantastisch!.


Je werkt samen met je hond, geniet van de natuur en je leert kijken naar de lichaamstaal van je hond, en ziet hoe hij helemaal in zijn element is als hij mag doen wat hij graag doet; zijn neus gebruiken!
10 minuten speuren is voor de hond veel vermoeiender dan een uurtje wandelen!

Er bestaan verschillende vormen van speuren:
Sportspeuren:
Hierbij wordt puur op bodembeschadiging en menselijke lucht gespeurd en mag de hond niet van het spoor afwijken, aangezien het hier om speuren met puntentelling gaat.
Praktijkspeuren:
Hierbij wordt gebruik gemaakt door een combinatie van bodembeschadiging, persoonsgeur en omgevingsgeur. Hier gaat het om voorwerpen en personen te vinden.
Mantrailing:
Hierbij wordt de menselijke lucht als geurbron gebruikt en mag de hond van het spoor afwijken, zolang hij de vermiste persoon maar snel vindt
Speuren op menselijke geur
Een praktijkspeurhond volgt een menselijk geurspoor. Het menselijk lichaam scheidt onnoemelijk veel geuren uit. We verliezen ongeveer 10.000 huidschilfers per minuut. Ieder mens heeft z’n eigen luchtje. Ook bodembeschadiging, denk hierbij aan grassprietjes, takjes en twijgjes die kapot zijn getrapt, spelen een rol bij het speuren.
Kan iedere hond speuren?
Speuren is geschikt voor iedere hond, ieder ras/kruising en leeftijd. Het is wel zo dat de ene hond het sneller oppikt dan de andere hond. Hoe eerder men begint met speuren des te beter is het. Jong geleerd is oud gedaan.
De trainingen starten in een omgeving die het voor de hond niet te moeilijk maakt, dus een ondergrond van zand en organisch materiaal: het bos. We beginnen met techniek speuren: korte spoortjes waarbij de hond leert om de verloren voorwerpen te verwijzen. Later, als de speurcombinatie vele sporen in het bos heeft gelopen, wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd en wordt een spoor uitgezet op een verharde ondergrond zoals stenen en/of asfalt. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een industrieterrein of dorp. Dit alles vraagt natuurlijk op een zorgvuldige opbouw van de lessen.
Het is voor de speurhond een uitdaging om het juiste spoor te (blijven) volgen. Je mag zelf ook aan de slag; je bent als handler druk met het observeren en interpreteren van de lichaamstaal van je hond. Daarnaast leer je tijdens de lessen hoe je moet handelen bij zijpaden en kruisingen en hoe je de speurlijn het beste kunt hanteren. Ook de invloeden van verschillende weers- en omgevingomstandigheden komen aan bod.
Droombaan
De meeste huishonden van tegenwoordig hebben geen speciale taken meer. Ze worden vooral voor het gezelschap gehouden. Echt werken is er niet meer bij. Toch is het belangrijk om je hond ook geestelijk te (blijven) stimuleren. Bij het praktijkspeuren hééft de hond een baan. Het vinden van de “vermiste”. En ze nemen die baan serieus. Tijdens de lessen zult u zien hoe het concentratie- en doorzettingsvermogen steeds groter wordt. Het vinden van de ‘vermiste’ wordt de ultieme beloning voor uw hond!
Ook honden die fysiek beperkt zijn door bijvoorbeeld leeftijd, gewrichts- of andere problemen kunt u op deze manier toch een baan geven. Daarnaast is zo’n job een goede uitlaatklep voor actieve honden, en groeien de wat onzekere types in hun zelfvertrouwen.
Ook voor honden met een gedragsprobleem is Praktijkspeuren uitermate geschikt. Vaak zie je een verandering in het negatieve gedrag van een hond omslaan naar positief gedrag. Dit komt voornamelijk omdat er iets gedaan wordt met de hond wat er van nature in zit: het werken met de neus.
Honden van alle leeftijden kunnen starten met Praktijkspeuren. Je kunt al komen speuren met pups vanaf 8 weken. Maar ook met pubers of honden op hoge leeftijd! Natuurlijk houden we tijdens de trainingen rekening met de conditie van hond én baas.
Wat heb je nodig voor het Praktijkspeuren:
-Een lijn van minimaal 7 tot 10 meter (bruikleen is mogelijk)
-Passend speurtuig en halsband
-Een beloning waar de hond gek op is (worst, speeltje, hondensnack, etc.)
-Goed schoeisel, lange broek
-waterfles + rugzak

Omdat je niet met andere honden samenwerkt is praktijkspeuren ook zeer geschikt voor honden die moeite hebben met andere honden.
Tijdens de speurlessen werkt iedereen op zijn eigen niveau.
Je wordt altijd persoonlijk begeleid door een ervaren instructeur.
Tevens krijgen we tijdens de speurlessen vaak ondersteuning door Jan van den Broek.
Jan van den Broek is al zo’n kleine 30 jaar actief in de africhting van honden, en gespecialiseerd in het trainen van speurhonden, gediplomeerd instructeur diensthonden politie, aantal jaren instructeur/geleider geweest bij Hondenbrigade Politie.
LOCATIE: in de bossen rondom sint-Michielsgestel lesduur 30 min.
De lessen zijn individueel en op maat, voor jou en je hond.
woensdag 9.00-12.00
donderdag 9.00-12.00
strippenkaart 5 lessen 122,50
strippenkaart 10 lessen 239.50
Privélessen – 60 min. € 45,00
Tweetal – 60 min., € 22,50 per baas hond combinatie
]