Geef je hond een droombaan, en ga speuren!

Onze honden leven in een unieke geurenwereld. Je herkent het vast. Aan alles moet geroken worden. Honden kunnen het niet laten, het is hun natuurlijke instinct. Je schoenen, kleren, handen. Dat plukje gras bij het uitlaten. Die lantaarnpaal op de hoek van de straat. Andere honden die voorbij komen. Overal aan ruiken, je hond heeft er een dagtaak aan en doet niets liever.
Daarom is het zo leuk om samen met je hond gebruik te maken van dit unieke talent . Hoe dan?
Nou, door samen te speuren. Door samen met uw hond een uniek speurneus koppel worden. Je zult versteld staan van de mogelijkheden van je hond. Je zult trots zijn. En genieten van zijn of haar enthousiasme om te mogen speuren. Het natuurlijke instinct van de hond zorgt er namelijk voor dat je snel met je hond echt aan het speuren bent.
Kan mijn hond echt speuren dan? Jazeker, elke hond kan dit. En, elke hond vindt het nog leuk ook!

Om kennis te maken met het speuren hebben we een eenvoudige basiscursus Speuren ontwikkeld. Deze cursus duurt 5 weken. Na een paar weken kunnen jullie de eerste spoortjes al lopen.
Hoe werkt het?

Een speurhond volgt een spoor van een specifiek mens. Dit kan nodig zijn om een vermiste persoon weer terug te vinden maar speurhonden worden ook gebruikt om voortvluchtige criminelen op te sporen. Daarnaast kun je de hond ook aanleren om voorwerpen die de spoorloper onderweg heeft laten vallen, aan te wijzen. De verschillende invalshoeken zorgen ook voor verschillende benamingen: Praktijkspeuren, Mantrailing, Trailing, Tracking etc.

Op de hondenhof hebben we het positieve uit deze disciplines gecombineerd in het track & trailing speuren.

Het speuren gebeurt aan een lange speurlijn, de honden werken dus niet los van de lijn. Voordat de speurcombinatie van start gaat krijgt de hond de geur van de vermiste persoon aangeboden in de vorm van een voorwerp met zijn of haar geur. Samen gaan jullie op zoek naar de ‘vermiste’ persoon.
De hond leert zich te concentreren op één geur en wij leren je om de lichaamstaal van je hond te lezen en te herkennen; zit hij op het spoor of is hij het spoor kwijt. Dit maakt het speuren juist zo leuk! Je leert je hond lezen op een totaal ander niveau, en op de juiste momenten jouw hond te coachen.
Vanuit motivatie worden de oefeningen systematisch opgebouwd. Binnen no-time zul je zien dat je hond weet wat de bedoeling is en wil hij of zij niets liever dan een spoor uitwerken en een geurspoor lopen samen met jou. De instructeur zal jullie persoonlijk hierin begeleiden zodat je leert begrijpen wat je hond doet en jullie optimaal kunnen samenwerken bij het volgen en uitwerken van een spoor.

 • Speuren met uw hond zorgt voor een veel betere band tussen u en uw hond.
 • Speuren geeft je hond zelfvertrouwen, vereist veel concentratie en is daardoor mentaal heel vermoeiend voor de hond.
 • Je zult een kant zien van de hond waar je versteld van staat.
 • Je zult trots zijn op je hond op wat hij of zij eigenlijk kan.
 • de hond zal je dankbaar zijn, want werken met de neus is het leukste wat er is!

Wat heb je nodig om te speuren?

 • halsband. (geen slipketting)
 • 10 meter lichte lijn voor het speuren. Geen flexi/uitrollijn.
 • Een speeltje waar u hond gek op is.
 • Voer (als beloning)
 • Rugzak/tas (om alles in te doen)
 • Een goed passend speurtuig
 • waterfles

Het speuren is momenteel erg populair. Wat veel hondeneigenaren aanspreekt is dat het een zeer vriendelijke tak van hondensport is. Er wordt zoals gezegd totaal geen druk of dwang op de honden uitgeoefend. Speuren is echt hét spelletje voor en van de hond. Speuren is mentaal zwaar. Dit komt omdat het concentreren op één specifieke geur geestelijk veel van de hond vergt. Lichamelijk is het niet zwaar. Daardoor kunnen ook oudere honden met plezier deze cursus volgen. Speuren is echt voor iedereen! Je kunt al met een pup van 8 weken oud beginnen met speuren. Speuren is een geweldige bezigheid voor baas en hond in de natuur. Er zijn verschillende disciplines binnen het speuren:
Wij geloven in het bundelen van de beste trainingsmethodes van meerdere disciplines. We streven ernaar gebruik te maken van meerdere invalshoeken en kijken vooral wat past bij zowel hond als geleider. Met als uitgangsdoel een betere speurhond op te kunnen leiden en plezier voor baas en hond!

Voor de gevorderde combinaties wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd en wordt een spoor uitgezet op een verharde ondergrond zoals stenen en/of asfalt. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een industrieterrein of dorp. Dit alles vraagt natuurlijk op een zorgvuldige opbouw van de lessen. Ook zullen we dieper ingaan op de invloeden van verschillende weers- en omgevingomstandigheden.

Droombaan

De meeste huishonden van tegenwoordig hebben geen speciale taken meer. Ze worden vooral voor het gezelschap gehouden. Echt werken is er niet meer bij. Toch is het belangrijk om je hond ook geestelijk te (blijven) stimuleren. Bij het speuren hééft de hond een baan. Het vinden van de “vermiste”. En ze nemen die baan serieus. Tijdens de lessen zult u zien hoe het concentratie- en doorzettingsvermogen steeds groter wordt. Het vinden van de ‘vermiste’ wordt de ultieme beloning voor uw hond!
Ook honden die fysiek beperkt zijn door bijvoorbeeld leeftijd, gewrichts- of andere problemen kunt u op deze manier toch een baan geven. Daarnaast is zo’n job een goede uitlaatklep voor actieve honden, en groeien de wat onzekere types in hun zelfvertrouwen.

Omdat je niet met andere honden samenwerkt is speuren ook zeer geschikt voor honden die moeite hebben met andere honden.
Tijdens de speurlessen werkt iedereen op zijn eigen niveau.
Je wordt altijd persoonlijk begeleid door een ervaren instructeur.
Tevens krijgen we tijdens de speurlessen vaak ondersteuning door Jan van den Broek.
Jan van den Broek is al zo’n kleine 30 jaar actief in de africhting van honden, en gespecialiseerd in het trainen van speurhonden, gediplomeerd instructeur diensthonden politie, aantal jaren instructeur/geleider geweest bij Hondenbrigade Politie.

Lessen

De les duurt ongeveer 30 minuten.
De kosten voor een privéles zijn 25,00

strippenkaart 5 lessen 122,50

strippenkaart 10 lessen 235,00

Basiscursus speuren

Er wordt gespeurd in groepjes van maximaal 4 honden. De cursus bestaat uit 5 lessen en de kosten zijn € 100,00
Deze cursus is geschikt voor alle rassen van alle leeftijden (mits ze gemotiveerd zijn op voer/ speeltje). We werken individueel per hond.
Een voorwaarde is dat je hond tussendoor in / bij de auto kan wachten. 

De basiscursus vind plaats op zaterdagmiddag  13.30 (VOL) 15.00 (VOL) op 10,24 november 8,15,29 december 2018.

zaterdagochtend 9.30  (VOL) & 11.00  (2 plaatsen vrij) 12,19, januari, 2,16, februari, 2 maart 2019 

 

aanmelden

Op de Hondenhof kun je ervoor kiezen te werken naar een Scent Imprint For Dogs (SIFD) level certificaat.

We zijn erg enthousiast over deze methode omdat het alle positieve elementen uit zowel het praktijkspeuren, tracking als het mantrailen met elkaar combineert!